Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czerwony barszcz przygotować można na wiele sposobów. Lekki, klarowny barszcz z uszkami, który w Polsce jemy w czasie wigilijnej wieczerzy, to całkiem inna zupa niż prawdziwy barszcz ukraiński. Ta sycąca, jednogarnkowa potrawa może zastąpić dwudaniowy obiad.
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2475
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 195
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 195
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18078
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5390
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2475
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 195
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 195
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18078
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5390
Składniki
Opłucz fasolę i namocz w 2 l wody z dodatkiem sody oczyszczonej. Po 12 godzinach zalej fasolę świeżą wodą i ugotuj do miękkości (przez około 45 minut – w zależności od wielkości fasoli).
Oczyść mięso. Zalej w garnku 2,5 l nieosolonej wody. Gotuj 3-4 godziny pod przykryciem.
Obierz i pokrój na kawałki ziemniaki. Posiekaj dość drobno kapustę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ugotuj wszystkie warzywa w wywarze mięsnym. Zajmie to około 30 minut.
W międzyczasie obierz i zetrzyj na tarce buraki. Usmaż na oleju do miękkości. Po około 20 minutach wlej na patelnię przecier pomidorowy i duś w nim buraki jeszcze przez 10 minut. Następnie dodaj do nich ocet i cukier. Wymieszaj do połączenia składników.
Dodaj do wywaru buraki i fasolę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj jeszcze kilka minut. Gotowy barszcz możesz przechowywać w lodówce 3-4 dni. Najsmaczniejszy jest na drugi dzień po ugotowaniu. Podawaj zupę z kleksem śmietany, udekorowaną odrobiną posiekanego koperku.